پرسشنامه رایگان مصاحبه حافظه شرح حال (AMI)
مصاحبه حافظه شرح حال (AMI)
AMI، يك ابزار پژوهشي مفيد براي بررسي مواردي است كه در آن امكان تفكيك فراموشي پيشگستر و پسگستر وجود دارد. براي مثال، بيماراني كه در آزمونهاي استاندارد تقريباً يكسان عمل ميكنند، احتمال دارد در اين آزمون عملكرد متفاوتي داشته باشند (بدليو ويلسون[3]، 1986).
اين آزمون براي فاصله سني 18 سال به بالا مناسب است و با هدف از بين بردن محدوديتهايآزمونهاي قديميتر ابداع و اعتباريابي شده است.
اين آزمون شامل يك برنامه مصاحبه نيمه سازمان يافتهاي است كه از دو بخش تشكيل ميشود. بخش اول به نام برنامه معنايي شخصي[4]، به ارزيابي يادآوري رويدادهاي گذشته زندگي شخصي آزمودني ها ميپردازد. برنامه معنايي شخصي، آزمودني را ملزم به يادآوري حقايق زندگي گذشته مربوط به دوران كودكي (براي مثال؛يادآوري نام مدرسه يا معلمان)، ابتداي بزرگسالي (براي مثال؛نام بردن اولين شغل، تاريخ و محل ازدواج) و وقايع دوران اخيرتر (براي مثال؛تعطيلات، مسافرتها يا بستري شدن در بيمارستان) مينمايد. بخش دوم به نام رويداد شرح حال، به يادآوري خاطراتي از همان سه دوره زماني ميپردازد. اين آزمون ساده و از قابليت اجراي نسبتاً سريع برخوردار است و براي بيماران جالب و جذّاب ميباشد.
AMI، يك ارزيابي از حافظه شخصي دور ارائه ميدهد. عملكرد در اين آزمون ميتواند با آنچه كه از تكاليف مربوط به آزمونهاي حافظه مرسوم تر (كه به ارزيابي دانش وقايع عمومييا چهرههاي مشهورميپردازند) بهدست ميآيد مقايسه گردد. اين آزمون، چارچوبي فراهم ميكند كه به واسطه آن ميتوان به ارزيابي وجود آسيب يا سلامت در حافظه دور آزمودني پرداخت كه شامل الگوي هر نوع نقص و شيب زماني[5] آن (مربوط به ذخيره نسبي حافظههاي قديمتر نسبت به حافظه اخير) ميباشد.
پايايي
در AMI، سه ارزياب يعني بدلي، كوپلمن و ويلسون(1989) به صورت مستقل به ارزيابي و نمرهگذاري خاطرات يادآوري شده پرداختند. همبستگي ميان آزمونهاي موازي، بين 83/0 تا 86/0 در نوسان ميباشد.
روايي
روايي آزمون از چهار طريق مورد ارزيابي قرار گرفت:
1) آزمون به سادگي نشان داد كه قادر به تميز بيماران فراموشكار از افراد سالم ميباشد.
2) روش دوم، محاسبه همبستگي دروني ميان تكاليف حافظه دورههاي مختلف در سطح كل بيماران بود.
3) روش سوم، مقايسه الگوي شيب تند در طول آزمونهاي مختلف حافظه دور بود.
4) چهارمين روش عبارت است از كنترل اعتبار حافظه هاي توليد شده.
روش نمره گذاري:
براي هر يك از سؤال هاي جدول معنايي شخصي، حداكثر 2 نمره براي يادآوري كامل و 1 نمره براي يادآوري ناقص در نظر گرفته ميشود. مجموع نمرات سؤال هاي هر بخش آزمون، در مواقع يادآوري كامل، 21 ميباشد.
بخش دوم به نام برنامه حوادث شرح حال[6]، به ارزيابي يادآوري حوادث يا وقايع خاص رخ داده در زندگي گذشته آزمودني ميپردازد. هر بخش از اين مصاحبه به ارزيابي حافظه در طول همان سه دوره زماني مربوط ميشود. آزمودني ملزم است كه سه رويداد مربوط به دوران كودكي، سه رويداد مربوط به اوايل دوره بزرگسالي و سه رويداد مربوط به دوران اخير را يادآوري نمايد. هر جا كه آزمودني در يادآوري حافظه با شكست روبرو شود ميتوان از برخي محرك ها استفاده كرد.
در جدول شرح حال، براي خاطره ضمني مكان و زمان، 3 نمره و براي خاطره شخصي خاص كه زمان و مكان يادآوري شده است و يا براي حوادث با ويژگي اختصاصي كمتر از زمان و مكان يادآوري شده، 2 نمره در نظر گرفته شده است. سرانجام براي حافظه شخصي مبهم، 1 نمره، براي سؤال هاي بدون پاسخ و يا پاسخهاي مبتني بر دانش و اطلاعات كلي نمرهاي در نظر گرفته نميشود.
نظرات